Hiastinhaaran luontopolku ja lintutorni

Hiastinlahden alue kuuluu Natura 2000 -luonnonsuojelualueeseen ja on valtakunnallisesti merkittävä lintuvesikohde.
Hiastinhaara
Hiastinhaara

Alueella kulkee kaksi luontopolkureittiä Hiastinhaaran reitti (2 km) ja Patakarin reitti (0,7 km), joka sijaitsee alueen loppupäässä lintutornin ja laavupaikan ympärillä. Molemmat reitit kulkevat osin pitkospuita pitkin ja reitit soveltuvat maastoltaan lapsiperheille.

Lintutornin ja laavun lisäksi alueella on WC, levähdyspaikkoja sekä 7 opastaulua, jotka kertovat alueen luonnosta ja eläimistä tarkemmin. Laavupaikalla on polttopuut valmiina.

Paras retkeilyaika on keväästä syksyyn, koska alueella ei ole talvikunnossapitoa. Kesällä Pohjois-Iin kylän lampureiden lampaat tekevät alueella merkittävää maisemanhoitotyötä, joten alueella kulkiessa pitää ehdottomasti huolehtia porttien sulkemisesta. Lampaiden syöttäminen on kielletty, laiduntaville lampaille riittää kyllä syötävää alueella.

Opastus alueelle

Tämä upea lähiluontokohde on sopivan pyöräilymatkan päässä Iin keskustaajamasta (noin 4,5 km). Tienvarsiopasteet ohjaavat kohteeseen valtatie E4:ltä kääntyen Kantolantien eteläisestä liittymästä, josta noin 1,5km jälkeen kääntyy kuja vasemmalle. Kujan päässä on paikoitusalue, veneenlaskupaikka sekä lähtöpiste luontopolkualueelle. Pysäköintialueella on tilaa autoille vain rajoitetusti.

Aistillinen tutkimusretki lapsille

Luonnossa oleskelu harjoittaa lapsen aisteja ja motoriikkaa, kehittää mielikuvitusta sekä lisää hyvinvointia. Vedä syvään henkeä ja havainnoi Hiastinhaaran ympäristöä.

  • Mikä ympärilläsi luonnossa on: kevyttä, karheaa, painavaa, pehmeää, sileää, kovaa ?
  • Mikä ympärilläsi luonnossa liikkuu?
  • Mitä tuoksuja haistat?
  • Mitä värejä näet luonnossa ympärilläsi?
  • Mitä ääniä kuulet?
  • Mitä kasveja tunnistat?
  • Mikä on kauneinta ympärilläsi?