Historiallisia rakennuksia ja kulttuuriympäristöt
Iin kirkko
Vuosina 1949-50 rakennetun kirkon on suunnitellut arkkitehdit Strandberg ja Hytönen. Iin seurakunta on kolmanneksi vanhin Pohjois-Pohjanmaalla, vuodelta 1340. Muodoltaan kirkko on matalaseinäinen kivinen pitkäkirkko, jossa on erillinen kellotapuli.
Kirkon urut ovat Kangasalan urkutehtaan valmistamat, saarnatuoliveistokset Oskari Jauhiaisen käsialaa ja valaisimet Liisa Johansson-Papen. Kellotapulin kellot on valmistanut OY Lokomo. Alttaritaulu on taitelija Eero Nelimarkan maalaama.
Kirkon katossa on kirkkolaiva ns. votiivilaiva, joka on tyypillinen rannikkoseudun kirkoille. Kirkkolaivaperinne on tunnettu keskiajalta asti. Kirkkoon on tehty peruskorjaus vuosina 1993-95, jolloin mm. kellojen soitto automatisoitiin ja iiläiset kädentaitajat tekivät uudet kirkkotekstiilit.
Sijanti: Puistotie 2, 91100 Ii. Kirkko on avoinna sopimuksen mukaan p. 040 848 0078.
Kuivaniemen kirkko
Vuosina 1871-74 rakennettu uusigoottilainen länsitornillinen pitkäkirkko on saksalaisen arkkitehti Ernst Bernhard Lohrmannin suunnittelema. Kirkon alttaritaulun on maalannut paikallinen taitelija Iivari Halttu, ja saarnatuolin puureliefin on valmistanut niin ikään paikkakuntalainen taiteilija Väinö Rousu. Vuonna 1974 asennetut urut ovat Kangasalan urkutehtaalta.
Sijainti: Kirkonkyläntie 105, 95100 Kuivaniemi. Kirkko on avoinna sopimuksen mukaan p. 040 1576 660.
Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt (rky)
Katso Iin kohteiden esittelyt Museoviraston sivuilta: www.rky.fi
- Akolan tila: Akolan tilan päärakennus 1700-luvun lopulta kuuluu Pohjois-Pohjanmaan merkittävimpiin myöhäiskustavilaisen ajan rakennuksiin.
- Iin Haminan vanha satama- ja kauppapaikka: Keskiajalta periytyvä satama- ja kauppapaikka, Iin Hamina on Pohjanmeren jokisuiden tärkeimpiä historiallisia markkinapaikkoja.
- Iin Röytän luotsiasema: Luotsiasema on hyvin säilynyt 1800- ja 1900-lukujen taitteen luotsiasema osana varsin hyvin säilynyttä satamamiljöötä.
- Pohjanmaan rantatie: Oli ennen Pohjanmaan tärkein tie ja Lapin läänin alueella pitkään ainoa maantie.
- Pohjanmaan teollisuuden kartanot: Iin Nybyn lasitehtaiden päärakennukset
- Pyramidikattoiset kesänavetat: Pyramidikattoisen kesänavetan ainutlaatuinen rakennustyyppi on kehittynyt Pohjois-Suomessa ja -Ruotsissa. Navettoja on säilynyt Iissä Jokikylän Haltun talossa.
- Ulkokrunnin majakka- ja luotsiyhdyskunta: Vuonna 1874 rakennettu Ulkokrunnin tunnusmajakka on 29,6 metriä korkea, teräväpiirteinen puutorni.