Museot Iissä

Tutustu paikalliseen elämänmenoon ja perinnetarinoihin.

Iin kotiseutumuseo

Kotiseutumuseo on avoinna kesäisin tiistaista sunnuntaihin. Kesäkauden ulkopuolella museoon on mahdollista tutustua opastetuilla kierroksilla sopimuksen mukaan. 

Iin kotiseutumuseo sijaitsee keskeisellä paikalla Iin Wanhassa Haminassa kirkon vieressä, helppojen kulkuyhteyksien varrella. Museoon on vapaa pääsy.

Aukioloajat 8.6.-1.8.2021

Tiiistaista perjantaihin klo 12-18, lauantaina ja sunnuntaina klo 11-17. Museo on maanantaisin suljettuna, sekä juhannuksena 25.-27.6.2021

Museonhoitaja Tuija Visuri
p. 040 5382 711
tuija.visuri [at] ii.fi

Osoite: Puistotie 4, Ii

Näyttelyt

Iin kotiseutumuseo koostuu useammasta näyttelykokonaisuudesta. Viljamakasiinin uudistettu perusnäyttely esittelee Iin historiaa sekä maatalouteen ja käsityöläisyyteen liittyvää esineistöä. Museohallissa on kalastus- ja maatalousnäyttely sekä aitassa vuoden 2021 aikana uusittava uittonäyttely. Uiton majoitusrakennuksena alun perin toimineessa museokahvila Huilingin rakennuksessa voi tutustua uittokämpän ja Vanha Hamina -teemaisen huoneen sisustuksiin. 

Kesällä museolla järjestetään tapahtumia, kuten museopäivä Iin kotiseutuviikolla heinäkuussa. Museon ikioma keppihevostalli ja -rata ovat vapaassa käytössä museon aukioloaikoina. Museoalueelta löytyvät myös museokahvila Huilinki ja Huilingin näyttämö.

Kahvila Iin Wanha Hamina avataan kesällä, seuraa ilmoittelua toimintaa pyörittävän Go Artic Oy:n sivuilta.

Wanhan Haminan alueella kulkee Ruustinnan maisemareitti opastauluineen.

Kuivaniemen kotiseutumuseo

Kotiseutumuseo sijaitsee vanhassa osuuskaupan talossa. Pieneen paikallismuseoon on koottuna monipuolinen kattaus vanhoja käyttöesineitä, paikallista esineistöä, taloustavaroita, työkaluja ja kalastusvälineitä.

Kotiseutumuseota ylläpitää Kuivaniemen kotiseutuyhdistys. Museo on avoinna heinäkuussa viikonloppuisin, sekä sopimuksen mukaan.

Lisätiedot: https://kotiseudut.fi/kuivaniemenkotiseutuyhdistys/etusivu
Osoite: Väätäjänniementie 6, 95100 Kuivaniemi.

Valto Pernun kotimuseo

Valto Pernu oli Suomen viimeinen torivalokuvaaja. Hän syntyi Iissä vuonna 1909, ja valmisti ensimmäisen oman kameransa jo 14-vuotiaana. Hän kulki polkupyörällä ympäri Suomea valokuvaamassa, kunnes siirtyi Rovaniemelle torivalokuvaaja ”Linssiksi”.

Valto Pernu eli varsin vaatimatonta elämää, ja niinpä hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1986 mittava omaisuus testamentattiin hänen nimeään kantavalle säätiölle. Hänen kotitalonsa Iin Asemakylällä on muutettu kotimuseoksi, jossa on esillä hänen maalaamiaan tauluja ja hänelle kuuluvaa esineistöä.

Valokuvauskalusto on lahjoitettu Lapin maakuntamuseoon Rovaniemelle. Säätiö hallinnoi myös Valto Pernulle kuuluvia, varsin merkittävää määrää metsiä, jotka on tarkoitus pitää koskemattomina aarniometsinä. Talon pihalla on myös muistokivi, joka on paljastettu vuonna 2001.

Mahdolliset vierailutiedustelut suoraan Valto Pernu säätiöltä: valtopernu.net/saatio.htm

Valto Pernu Photo Marathon
Joka toinen vuosi kesällä järjestettävä Valto Pernu Photo Marathon on kaikille avoin valokuvatapahtuma Iissä. Kilpailun tuottaa Taidekeskus KulttuuriKauppila yhteistyökumppaneineen. Lisätiedot: vppm.fi