Museot Iissä

Tutustu paikalliseen elämänmenoon ja perinnetarinoihin.

Iin kotiseutumuseo

Käyntiosoite: Puistotie 4, Ii

Iin kotiseutumuseo aukeaa jälleen kesällä 2021

  • Aukioloajat julkaistaan lähempänä kesää.

Lisätiedot: iihappens.fi/kulttuuri/museot ja museonhoitaja Hanna Puolakka, p. 040 5382 711, hanna.puolakka [at] ii.fi

Kotiseutumuseo sijaitsee keskeisellä paikalla Iin Wanhassa Haminassa kirkon vieressä, helppojen kulkuyhteyksien varrella. Museo koostuu useammasta näyttelykokonaisuudesta. Pihapiirin vanhassa viljamakasiinissa on esillä Iin historiaan sekä maatalouteen ja käsityöläisyyteen liittyvää esineistöä. Nähtävillä on mm. Tanu-nimisen jähdin pienoismalli sekä Nybyn lasiruukin tuotantoa.

Kotiseutumuseon alueelta löytyy uittonäyttely, jossa on esillä monipuolisesti kuvia ja tarinoita uitosta, sekä tietysti uiton työvälineitä. Maatalous- ja kalastusnäyttelyssä kerrotaan Iille tärkeimmistä elinkeinoista, ja siellä kävijä pääsee tutustumaan niin nahkiaismertaan kuin valtavaan puimakone Ryskyynkin.

Museokahvila Huilinki
Naapurissa sijaitsee myös museokahvila Huilinki, jossa voi pysähtyä lounaalle. Kahvilan yläkerrasta löytyy vielä kaksi museon näyttelyhuonetta: uiton majoitustilojen ennallistus sekä haminalainen huone 1800 - 1900-lukujen vaihteen sisustusta mukaillen. Katso aukioloajat ja palvelut: facebook.com/museokahvilahuilinki

Kuivaniemen kotiseutumuseo

Kotiseutumuseo sijaitsee vanhassa osuuskaupan talossa. Pieneen paikallismuseoon on koottuna monipuolinen kattaus vanhoja käyttöesineitä, paikallista esineistöä, taloustavaroita, työkaluja ja kalastusvälineitä. Kotiseutumuseota ylläpitää Kuivaniemen kotiseutuyhdistys. Sijainti: Väätäjänniementie 6, 95100 Kuivaniemi.

Museo on avoinna heinäkuussa viikonloppuisin, sekä sopimuksen mukaan. Lisätiedot: kuivaniemenkotiseutu

Valto Pernun kotimuseo

Valto Pernu oli Suomen viimeinen torivalokuvaaja. Hän syntyi Iissä vuonna 1909, ja valmisti ensimmäisen oman kameransa jo 14-vuotiaana. Hän kulki polkupyörällä ympäri Suomea valokuvaamassa, kunnes siirtyi Rovaniemelle torivalokuvaaja ”Linssiksi”.

Valto Pernu eli varsin vaatimatonta elämää, ja niinpä hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1986 mittava omaisuus testamentattiin hänen nimeään kantavalle säätiölle. Hänen kotitalonsa Iin Asemakylällä on muutettu kotimuseoksi, jossa on esillä hänen maalaamiaan tauluja ja hänelle kuuluvaa esineistöä.

Valokuvauskalusto on lahjoitettu Lapin maakuntamuseoon Rovaniemelle. Säätiö hallinnoi myös Valto Pernulle kuuluvia, varsin merkittävää määrää metsiä, jotka on tarkoitus pitää koskemattomina aarniometsinä. Talon pihalla on myös muistokivi, joka on paljastettu vuonna 2001.

Mahdolliset vierailutiedustelut suoraan säätiöltä: valtopernu.net/saatio.htm

Valto Pernu Photo Marathon
Joka toinen vuosi kesällä järjestettävä Valto Pernu Photo Marathon on kaikille avoin valokuvatapahtuma Iissä. Kilpailun tuottaa Taidekeskus KulttuuriKauppila yhteistyökumppaneineen. Lisätiedot: vppm.fi